album

mandag 20. mars 2017

Vårjevndøgn

Jevndøgn inntreffer to ganger i året, når dag og natt er like lange (iallefall nesten). Vårjevndøgn, eller jamvår, havnet i år på dagen i dag, 20.mars.

Endelig har dagen tatt igjen natta. Og nå venter vi oss lengre og lyser dager fremover mot sommersolverv. Våren er i annmars! Flere steder i landet har allerede krokus og hestehov begynt å titte fram. Her i Valdres derimot må vi nok vente ei stund på de sikre vårtegnene. Men til og med her kjenner vi at sola varmer litt ekstra på leggene når hun glimter til med sitt nærvær.



Før man hadde klokker og annen moderne teknologi hadde sola en mye større betydning  i folks liv. Dagen i dag markerte starten på ett nytt år, på alt som skulle spire og gro og skape nytt liv. Denne dagen ble feiret med festivaler, opptog eller spesielle ritualer.  

For å holde orden på dagene og ukene som gikk var det ofte primstaven som ble brukt. Merket for vårjevndøgn var ei oppslått bok med ei mørk og ei lys side. 


Jeg tenker at det er på høg tid å stoppe opp og ta et skritt tilbake i tid. Stoppe opp og ta en titt på naturen rundt oss. Feire det moder jord har og tilby oss! Det er nå vi skal så frøene som skal spire og gro og gi oss vakre blomster utover sommeren. Dette er tiden for å fokusere på kjærligheten, nye ideer, harmoni, god helse, selvtillit og det å frigjøre seg fra ting i fortiden som holder deg tilbake.
Gå ut og tenn et bål, nyt stillheten og varmen. Gå en skogstur. Kle deg i grønt. Mat småfuglene som nå skal bygge redene sine. Hakk vekk litt snø og is og hjelp "vår herre" med å fremskynde våren. 

Feir at våren kommer!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar